Olej arganowy/Argania Spinosa Nut Oil

Olej arganowy jest potocznie nazywany jako płynne złoto Maroka. Taką przez lata zyskał opinię, będąc najdroższym i najbardziej cenionym olejem na świecie. Skoro jest taki cenny i drogi, jak działa i co w sobie skrywa? Olej arganowy – otrzymywanie Olej arganowy jest pozyskiwany z drzewa Argania żelazna, którego żywotność może sięgnąć nawet do 400 lat. … Kontynuuj czytanie Olej arganowy/Argania Spinosa Nut Oil

Olej konopny

Olej konopny/ cannabis sativa seed oil potocznie nazywany jest suchym olejem o zielonkawej barwie. Przez wiele lat ze względu na zapisy prawne, nie mógł być wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Całe szczęście prawo zostało zmienione i od tej chwili możemy wykorzystywać dobroczynne działanie tej rośliny. Różnice pomiędzy olejami konopnymi – CBD a THC Konopie siewne w … Kontynuuj czytanie Olej konopny

Kwas hialuronowy /Hyaluronic Acid

Można powiedzieć, że świat kosmetyczny zwariował na punkcie kwasu hialuronowego. Jego obecność w preparatach kosmetycznych jest niemalże obowiązkowa. Dlaczego? Czy naprawdę jest cudownym składnikiem czy tylko ma dobre zaplecze PR-owe? Skąd się wziął kwas hialuronowy? Zacznijmy od krótkiej historii tej substancji. Kwas hialuronowy odkryto w roku 1934. Wówczas do jego produkcji zaczęto wykorzystywać dość kontrowersyjne … Kontynuuj czytanie Kwas hialuronowy /Hyaluronic Acid

ALANTOINA

Niektóre źródła podają, że łagodzące działanie alantoiny zostało odkryte podczas I wojny światowej. To właśnie w trakcie opieki nad rannymi żołnierzami zauważono, że stosowanie preparatów z alantoiną sprzyja gojeniu się ran. Aby znaleźć alantoinę w naturze, należy szukać żywokostu lekarskiego, soi, fasoli czy kasztanowca. Jej wytworzenie zachodzi dokładnie w tych roślinach przy pomocy bakterii brodawkowych. … Kontynuuj czytanie ALANTOINA

Olej z drzewa herbacianego – Melaleuca Alternifolia Leaf Oil

Nasze kosmetyki budują substancje pochodzące z całego świata. Szczególnie lubimy te, które mają kilka różnych właściwości i zastosowań, czyli są multifunkcyje. To właśnie dzięki takim surowcom, nasze kosmetyki są wielozadaniowe. Do jednych z nich należy olejek z drzewa herbacianego. Krajem pochodzenia tego olejku jest Australia i Nowa Zelandia, gdzie od setek lat mieszkańcy tego kontynentu … Kontynuuj czytanie Olej z drzewa herbacianego – Melaleuca Alternifolia Leaf Oil

Olej jojoba – Simmondsia Chinensis

Olej jojoba nosi miano oleju inteligentnego. Jego „inteligencja” jednak nie wiąże się z licznie przeczytanymi przez niego książkami, ale ze zgodnością biologiczną z ludzką skórą. Budowa tego oleju jest bardzo zbliżona do łoju, produkowanego przez człowieka. Skóry suche charakteryzują się zbyt małą ilością wydzielanego sebum, a to prowadzi do pojawienia się szorstkości, swędzenia czy zmarszczek. … Kontynuuj czytanie Olej jojoba – Simmondsia Chinensis

Porost Islandzki – Cetraria islandica

To chyba ostatni element wyposażenia łodzi Wikingów jaki przyszedł by nam na myśl. Któż by zgadł, że niezbędna okaże się niepozorna roślina o wdzięcznej nazwie Płucnica islandzka, bądź w przystępniejszej formie, znana szerszej współczesnej publiczności jako porost islandzki. Ta niezbyt urodziwa roślina okazała się zbawienna podczas wypraw wojowników, pomagając im w przezwyciężeniu choroby morskiej czy … Kontynuuj czytanie Porost Islandzki – Cetraria islandica

Pokrzywa Urtica Dioica Leaf Extract

To niezwykłe, że do „pokrzyw” należy ponad 50 gatunków roślin rozproszonych po całej kuli ziemskiej. Ze względu na swoją popularność, jest ona od wieków obecna w medycynie naturalnej, a także coraz większą popularnością cieszy się także w kosmetologii. I nic w tym dziwnego. Właściwości pokrzywy można wyliczać dość długo, dlatego w trakcie projektowania receptury Żelu … Kontynuuj czytanie Pokrzywa Urtica Dioica Leaf Extract

WINOGRON/VITIS VINIFERA

W dzisiejszym świecie nie sposób nie słyszeć o substancjach zwalczających wolne rodniki. To takie magiczne hasło, które większość kojarzy z czymś negatywnym, ale niekoniecznie potrafi wytłumaczyć, o co z tymi rodnikami chodzi. Ta enigmatyczna nazwa to nic innego jak atomy lub cząsteczki, które posiadają niesparowany elektron, ale ponieważ natura dąży do równowagi, taki twór bardzo … Kontynuuj czytanie WINOGRON/VITIS VINIFERA

dołącz do nas

zapisz się na newsletter

Logowanie

NIE MASZ KONTA?

Szukasz czegoś ciekawego?

Sprawdź specjalnie wyselekcjonowane produkty, które mogą Ci się spodobać.

PRODUKTY POLECANE DLA cIEBIE

nIE WIESZ CO WYBRAĆ?

Nas ekspert Ci może pomóc

DARMOWA DOSTAWA

JUŻ OD 99 ZŁ DARMOWA DOSTAWA