Specjaliści twierdzą, że bezpieczną dzienną dawką cukru jest 6 łyżeczek dla kobiet i 9 łyżeczek dla mężczyzn. Tymczasem przeciętny człowiek zjada 19 łyżeczek cukru każdego dnia! Taką zawrotną ilość dostarczamy sobie z wieloma pokarmami, nie tylko podjadając słodkości.
Choć wszyscy wiedzą, że jest niezdrowy i tuczący, bardzo mało osób zdaje sobie sprawę jak działa i wpływa na skórę. A więc, do dzieła!
Co to jest cukier?
Cukier, czyli węglowodany. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. To źródło energii, paliwo dla komórek, aby prawidłowo działać. Cukry proste (glukoza, fruktoza czy sacharoza), dwucukry i wielocukry same w sobie nie stanowią problemu. Dopiero ich nadmiar (a w szczególności cukrów prostych i sacharozy, która jest głównym składnikiem cukru spożywczego) rozpoczyna poważne kłopoty ze zdrowiem i wyglądem.
Jak działa cukier w organizmie?
Kiedy w nadmiarze spożywamy cukier spożywczy lub produkty o wysokim indeksie glikemicznym, we krwi bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy. W odpowiedzi na ten stan, trzustka natychmiast zaczyna produkcję insuliny, która przy ciągłym nadmiarze cukru, nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej ilości tego hormonu. Wówczas uruchamia się zgubny w skutkach mechanizm. Kończy się to tak, że insulina nie przetwarza całej glukozy, a ta z kolei zaczyna łączyć się z białkami. Gdy organizm „odkryje”, że posiada zbyt małą liczbę białka, podnosi się poziom testosteronu we krwi. A ten hormon w dużej mierze zaostrza problemy skórne i m.in. dochodzi do przyspieszonego starzenia.
Co cukier robi ze skórą?
Wysoka zawartość glukozy we krwi sprzyja procesowi zwanemu glikacją białek. Termin ten polega na łączeniu się glukozy z grupami aminowymi białek. W wyniku tego zjawiska powstają tzw. produkty zaawansowanej glikacji białek, czyli cząstki AGE. To one odpowiadają za uszkodzenie kolagenu i elastyny, czyli struktur odpowiedzialnych za utrzymanie jędrnej i elastycznej skóry. Dodatkowo AGE przyczyniają się do powstania stresu oksydacyjnego, co w konsekwencji prowadzi do wytworzenia wolnych rodników, które odpowiadają za uszkodzenia w całym organizmie.
Reasumując: AGE przyspieszają starzenie skóry i prowadzą do powstania zmarszczek. W wyniku ich działania skóra wiotczeje, rozciąga się i traci swą pierwotną grubość, powodując zmianę kształtu twarzy.
Cukier a trądzik
Nadmiernie spożywany cukier prowadzi do wzmożonych podziałów komórek odpowiedzialnych za wyprowadzenie łoju z gruczołów łojowych.
Skutek: w przewodzie wyprowadzającym łój, następuje zwężenie światła i rozpoczyna się gromadzenie sebum w skórze. Efekt owocuje dorodnym trądzikiem i zaostrzeniem już istniejących zmian. Jakby tego było mało, cukier zmienia skład łoju. Wtedy skóra staje się przetłuszczona i sprzyja to rozwojowi dalszych problemów.
Cukier a gospodarka hormonalna i wpływ na włosy
Kiedy organizm w walce ze zbyt dużą ilością glukozy notorycznie produkuje spore ilości insuliny, dochodzi do zaburzeń poziomu hormonów płciowych i przemiany testosteronu w dihydrotestosteron (DHT). DHT osłabia mieszki włosowe i skraca się fazę ich wzrostu. To w skrajnych przypadkach może prowadzić do powstania łysienia androgenowego i może dotknąć także kobiet.
Złota rada: zachowaj umiar!
Cukier to słodki truciciel naszych czasów. Jest tani, znajduje się niemal wszędzie i uzależnia. Jego obecności i działania nie należy bagatelizować. Jeśli dokładnie przyjrzeć się badaniom, cukier w aż 40% odpowiada za przedwczesne starzenie skóry. To zawrotna liczba, której konsekwencje sięgają znacznie głębiej, trafiając także do psychiki. Badania pokazują, że nadpodaż cukru sprzyja depresji oraz zmniejsza zdolność koncentracji i zapamiętywania. U wielu ludzi uczucie ciągłego zmęczenia i senności jest wynikiem właśnie zbyt dużej ilości cukru we krwi. Cukier jest także pokarmem dla grzybic czy nowotworów, ale nie ma możliwości całkowitego wyeliminowania go z diety. Byłoby to wręcz niebezpieczne. Złotą radą i zasadą jest stare powiedzenie, mówiące: aby we wszystkim zachować umiar i rozsądek. I pamiętaj: im więcej zjesz cukru, tym starzej będziesz wyglądać.