Olej konopny olej CBD

Olej konopny

Olej konopny/ cannabis sativa seed oil potocznie nazywany jest suchym olejem o zielonkawej barwie. Przez wiele lat ze względu na zapisy prawne, nie mógł być wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Całe szczęście prawo zostało zmienione i od tej chwili możemy wykorzystywać dobroczynne działanie tej rośliny.

Różnice pomiędzy olejami konopnymi – CBD a THC

Konopie siewne w przeciwieństwie do indyjskich, nie powodują odurzenia. Różnica pomiędzy nimi jest taka, że konopie siewne zawierają kannabidiole – CBD, a indyjskie posiadają narkotyczne substancje w postaci tetrahydrokannabinoli – THC. Z oczywistych względów w kosmetykach dozwolone jest stosowanie CBD, które mają wiele prozdrowotnych właściwości.

Jaki skład ma olej konopny

Olej konopny stanowi 35% całkowitej masy nasion. W swoim składzie posiada niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (8%) i aż 80%(!) wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych. W skład NNKT wchodzi około 55% kwasu linolowego (omega-6) oraz 20% kwasu alfa-linolenowego (omega-3). Oba te kwasy posiadają względem siebie idealną proporcję, która odpowiada za prawidłowy metabolizm lipidów. Skład kwasów tłuszczowych zawartych w oleju konopnym jest budulcem wielu struktur ludzkiego ciała i odpowiada za regulację życiowych procesów.

NNKT znajduje się w skórze, dokładnie w cemencie międzykomórkowym oraz ceramidach, które odpowiadają za prawidłowe nawodnienie, jędrność i elastyczność skóry. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się także w ludzkim łoju i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie skóry. Ich niedobór prowadzi do chorób i komplikacji, np. zbyt gęsty łój może spowodować zatykanie gruczołów łojowych i mieszków włosowych, stanowiąc idealne środowisko do rozwinięcia się trądziku. Nieprawidłowy skład sebum zwiększa utratę wody z naskórka ,doprowadzając do pojawienia się zmarszczek i utraty jędrności. Obydwa kwasy są siłą twórczą prostaglandyn (hormonów regulujących procesy fizjologiczne), odpowiedzialnych za przebieg procesów zapalnych w skórze.

Oprócz NNKT, olej konopny posiada także inne składniki, takie jak: proteiny, aminokwasy, karoten, minerały, witaminy (A, D, E i K; Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P), fitosterole, fosfolipidy, canabidol, β-sitosterol, terpeny i salicylan metylu oraz kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy. Jest substancją o charakterze przeciwzapalnym, regenerującym, antyseptycznym, antyoksydacyjnym, sebostatycznym, przeciwtrądzikowym oraz chroniącym przed słońcem.  

Jak działa olej konopny

Olej konopny jest substancją odbudowującą płaszcz hydrolipidowy, która uzupełnia braki cementu międzykomórkowego. Ma zdolność do łagodzenia atopowego zapalenia skóry, łuszczycy i świądu przy alergiach skórnych. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, zapobiegającym tworzeniu się zmarszczek i przebarwień. To także naturalny emolient, zmiękczający, odżywiający i nawilżający skórę, należący do tzw. suchych olei – szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu. Nałożony na włosy, odbudowuje ich zniszczoną strukturę.

Ten olej to prawdziwe bogactwo substancji aktywnych, działających pozytywnie na organizm nie tylko doustnie, ale także zewnętrznie. Znając jego zakres działania, nie mogliśmy mu się oprzeć. I tak, olej z nasion konopi znajdziecie w naszym kremie na dzień, oleju do brody oraz w balsamie do brody.

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

dołącz do nas

zapisz się na newsletter

Logowanie

NIE MASZ KONTA?

Szukasz czegoś ciekawego?

Sprawdź specjalnie wyselekcjonowane produkty, które mogą Ci się spodobać.

PRODUKTY POLECANE DLA cIEBIE

nIE WIESZ CO WYBRAĆ?

Nas ekspert Ci może pomóc

DARMOWA DOSTAWA

ZA 0 ZŁ DOSTAWA DO PACZKOMATU

do odwołania