Olej z drzewa herbacianego – Melaleuca Alternifolia Leaf Oil

Nasze kosmetyki budują substancje pochodzące z całego świata. Szczególnie lubimy te, które mają kilka różnych właściwości i zastosowań, czyli są multifunkcyje. To właśnie dzięki takim surowcom, nasze kosmetyki są wielozadaniowe. Do jednych z nich należy olejek z drzewa herbacianego.

Krajem pochodzenia tego olejku jest Australia i Nowa Zelandia, gdzie od setek lat mieszkańcy tego kontynentu korzystają z jego dobroczynnych właściwości. Nie ma się co dziwić, ponieważ jest to surowiec typu kilka w 1, czyli pielęgnacja skóry i jej leczenie.

Skład olejku z drzewa herbacianego jest niezwykle bogaty. Znajduje się tam około 100 aktywnych biologicznie komponentów. Głównymi z nich są: γ-terpinen, α-terpinen, α-terpineol, 1,8-cyneol, p-cymen, α-pinen i limonen.  Lecz najważniejszym składnikiem mieszaniny jest terpien-4-ol, warunkujący silne działanie przeciwbakteryjne olejku.

Olejek z drzewa herbacianego to źródło substancji antyseptycznych, dezynfekujących i przeciwzapalnych. To właśnie one doskonale sprawdzą się w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Stosowany jest także przy infekcjach grzybiczych, trudno gojących się ranach oraz swędzących ukąszeniach owadów. Jego zdolność do łatwego przenikania naskórka pomaga w zwalczaniu bakterii beztlenowych, które odpowiadają za rozwój trądziku.  Dodatkowo normalizuje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu cera jest mniej tłusta i błyszcząca. Co istotne – nie wysusza skóry! Ale regeneruje i stymuluje skórę do wytwarzania nowych komórek skóry. 

Oprócz walki z trądzikiem, olejek z drzewa herbacianego pomaga przy łupieżu, łuszczycy, łojotokowemu zapaleniu skóry, odciskach, grzybicy, czyrakach, wspomaga gojenie zakażonych ran i oparzeń. Działa również skutecznie w leczeniu opryszczki.  Poza oczywistymi właściwościami pielęgnacyjnymi, może być stosowany jako substancja konserwująca preparaty kosmetyczne.

Olejek z drzewa herbacianego ma jeszcze jedną zaletę: nawilża włosy brody i pielęgnuje skórę pod nią. Biorąc pod uwagę szereg jego właściwości i zastosowań, nie mogliśmy pominąć tak genialnego surowca! Dlatego znajdziecie go w Żelu do mycia twarzy i brody. I uwierzcie nam,  robi on naprawdę dobrze…

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.