Masło Shea /Shea butter

masło shea w kosmetykach kann

Masło Shea – co to jest? Masło Shea to po prostu olej pozyskiwany z nasion afrykańskiego drzewa o uroczej nazwie Masłosz Parka. Wspomniany olej powstaje z przetworzenia orzechów masłosza, które zbiera się dopiero po 30-40 latach od momentu posadzenia drzewa. To bardzo długo lecz sam Masłosz jest drzewem długowiecznym – może dożyć nawet 300 lat […]

DROŻDŻE – FAEX EXTRACT

Jednokomórkowe grzyby, które mogą żyć w wodzie, glebie, na powierzchni roślin i zwierząt. Są zdolne do wzrostu na podłożach zawierających cukier prosty i bez dostępu do tlenu, przeprowadzają fermentację alkoholową. Te niewielkie organizmy mogą wykorzystać jako jedyne źródło węgla, etanol, które notabene same produkują. Przez wieki obecne w piekarnictwie i browarnictwie, do dziś nie jedno […]