MASŁO BIAŁEJ CZEKOLADY – Cupuaçu

W dwóch naszych produktach znajduje się pewien składnik, który może stać się wyzwaniem dla osoby próbującej go odczytać i rozszyfrować po raz pierwszy. Zapewne jeśli nigdy wcześniej nie zetknąłeś się z tą nazwą, nie przeczytasz jej poprawnie. Cupuaçu to nie to samo co „kupakału” ani żadna inna „kupa” 😉 Pod tą portugalską nazwą kryje się masło z białej czekolady, o wdzięcznej wymowie kupułassu.

Cupuaçu nie należy mylić ze znaną nam białą czekoladą, którą można kupić w każdym jednym sklepie. To naturalne masło wyekstrahowane z ziaren kakaowca  Theobroma grandiflorum. Nim trafiło do przemysłu kosmetycznego, stanowiło główne źródło pożywienia w lesie deszczowym dla rdzennych plemion i zwierząt. Owoce tego kakaowca dojrzewają w brazylijskich miesiącach deszczowych (od stycznia do kwietnia) i są przysmakiem w południowoamerykańskich miastach.

Masło z białej czekolady to bogactwo tłuszczów i witamin A, B i C. Zawiera fitosterole, które działają przeciwzapalne i antyoksydacyjnie oraz posiada nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Cupuaçu ma dużą zdolność absorbcji wody, dzięki czemu zapewnia gładkość oraz jędrność skóry. Jest substancją posiadającą wysoką zdolność regeneracji naskórka, wzmacniającą i chroniącą przeciwko promieniowaniu UV. Pomaga w odbudowie naturalnej bariery ochronnej skóry, koi i przeciwdziała zaczerwienieniom. Posiada jeszcze jedną cechę, która w tworzeniu naszych kosmetyków jest dla nas niezmiernie istotna: w przeciwieństwie do innych maseł, Cupuaçu bardzo szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Masło białej czekolady jest surowcem o bogatym działaniu, ale jest także emolientem, składnikiem nawilżającym i zmiękczającym, który znajduje się w kremie na noc i pod oczy.

KREM NA NOC

 74,90

KREM POD OCZY

 69,90

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie upubliczniony