PIEPRZ – PIPER NIGRUM SEED EXTRACT

O zastosowaniu i właściwościach jegomości po raz pierwszy napisano w Indiach około 4000 lat temu. W samej Europie pojawił się w VI – V wieku p.n.e., gdzie karierę rozpoczął jako lek na niemalże wszystkie dolegliwości. Również wierzono, że każdy kto włączy go do swej diety, przedłuży swoje życie oraz wzmocni popęd seksualny. Doceniony przez samego Hipokratesa; połączony z miodem i kromką chleba, stanowił ulubiony przysmak Nerona. W średniowieczu nie bez powodu przyczynił się do stworzenia określenia „drogi jak pieprz”, bowiem spełniał wówczas rolę waluty, okupu, grzywny, wchodził w skład posagu, a nawet można było opłacić nim czynsz. Płacono za niego tyle złota, ile sam ważył; obdarowywano nim władców, a król Wizygotów Alaryk I po zdobyciu Rzymu, zażądał aż pół tony pieprzu w zamian za jego zwrócenie.

Historia handlu przyprawami rozpoczyna się od pieprzu. Do Europy przywędrował poprzez lądowe szlaki handlowe biegnące przez Fenicjan, którzy to kontrolowali handel przyprawami w zachodnim świecie. W Europie rynek ten zdominowała Genua i Wenecja, wywindowując jego cenę do niebotycznych sum. Zwarzywszy na monopol włoskiego „pieprzu”, można się pokusić o tezę, że to właśnie ta niewielka przyprawa przyczyniła się do odkrywania nowych lądów. Horrendalne sumy zmusiły ówczesnych do poszukiwań go drogą morską.

Pieprz to nie tylko bazowy składnik dań, ale również cenny kosmetyczny surowiec, który wykorzystaliśmy do produkcji naszego żelu do mycia twarzy i brody. Niewielkie ziarenka są źródłem manganu, żelaza, potasu oraz witaminy C i K. Jednakże, to co najbardziej w nich charakterystyczne, to obecność piperyny – alkaloidu nadającego swoisty zapach oraz piekąco – ostry smak. Pieprz jest przykładem substancji o bogatych antyutleniających i przeciwstarzeniowych właściwościach. Wspomagają one skórę w procesach naprawczych, spłycają przebarwienia, poprawiają ukrwienie i odżywienie skóry, działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz oczyszczająco na zapchane pory.

Piperyna to niezwykła, wielozadaniowa substancja. Z racji zdolności do stymulacji melanocytów, jest dedykowanym osobom chorującym na bielactwo nabyte; zaburza powstawanie nowych komórek tłuszczowych, przez co uznawana jest za środek wspomagający odchudzanie. Dodatkowo działa detoksykacyjnie, moczopędnie, stymuluje wytwarzanie dopaminy i serotoniny, wpływając pozytywnie na nasz nastrój.

Jak świat długi i szeroki, nie istnieje na Ziemi kontynent, który nie poznał nigdy pieprzu. Z przyprawy zarezerwowanej tylko dla możnowładców, stopniowo zdegradowany do przyprawy biedaków, stał się fundamentem smaku wielu dzisiejszych kuchni, a dzięki jego kosmetycznym właściwościom, może nam służyć nie tylko od wewnątrz, ale także na zewnątrz.