Masło Shea /Shea butter

masło shea w kosmetykach kann

Masło Shea – co to jest? Masło Shea to po prostu olej pozyskiwany z nasion afrykańskiego drzewa o uroczej nazwie Masłosz Parka. Wspomniany olej powstaje z przetworzenia orzechów masłosza, które zbiera się dopiero po 30-40 latach od momentu posadzenia drzewa. To bardzo długo lecz sam Masłosz jest drzewem długowiecznym – może dożyć nawet 300 lat […]

Podział kremów ze względu na wiek

podział kremów jak je stosować

            Wraz z upływem lat, zmienia się stan skóry oraz jej potrzeby A ponieważ nie wszyscy znają typ swojej cery (ale już każdy doskonale pamięta swój wiek), aby ułatwić życie, producenci kosmetyków umieścili na etykietach cyfry, sugerujące grupę docelowych użytkowników. I tak na rynku widnieją: Kremy –20,tak zwane kremy dla nastolatków. To zazwyczaj dobór przeciwtrądzikowych […]

Pielęgnacja skóry zimą – fakty i mity

Choć kalendarzowa zima w pełni, za oknem termometry potrafią osiągnąć czasem 13 stopni Celsjusza. Zmiany klimatyczne nieubłaganie wpływają na nasze otoczenie ale także na sezonową pielęgnację. Patrząc na polską prognozy pogody, siarczyste mrozy i zaspy śnieżne w najbliższym czasie nam nie grożą. Ale kurorty zimowe w pewnych częściach naszego globu tętnią życiem, ciesząc się zainteresowaniem […]

ALANTOINA

Niektóre źródła podają, że łagodzące działanie alantoiny zostało odkryte podczas I wojny światowej. To właśnie w trakcie opieki nad rannymi żołnierzami zauważono, że stosowanie preparatów z alantoiną sprzyja gojeniu się ran. Aby znaleźć alantoinę w naturze, należy szukać żywokostu lekarskiego, soi, fasoli czy kasztanowca. Jej wytworzenie zachodzi dokładnie w tych roślinach przy pomocy bakterii brodawkowych. […]

Porost Islandzki – Cetraria islandica

To chyba ostatni element wyposażenia łodzi Wikingów jaki przyszedł by nam na myśl. Któż by zgadł, że niezbędna okaże się niepozorna roślina o wdzięcznej nazwie Płucnica islandzka, bądź w przystępniejszej formie, znana szerszej współczesnej publiczności jako porost islandzki. Ta niezbyt urodziwa roślina okazała się zbawienna podczas wypraw wojowników, pomagając im w przezwyciężeniu choroby morskiej czy […]

DYNIA – CUCURBITA PEPO

Ciemnozielony, a nawet brązowy odcień skrywa w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Aby pozyskać jeden litr, potrzeba aż 30 dyń! Olej z pestek dyni jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin (A,B,C,D,E), beta-karotenu i minerałów (potas, cynk, selen, żelazo, fluor, jod, , wapń, magnez, sód, fosfor. ). W swym składzie zawiera około 80% nienasyconych kwasów […]